Qark & Qarkull

Hyrje » Gjeopolitikë

Arkiva Kategorie: Gjeopolitikë

Mister Farage, të shpjegoj përse nuk duhet të bësh aleancë me Grillon

Mister Farage, të shpjegoj përse nuk duhet të bësh aleancë me Grillon

Letër nga anglezi tek anglezi për liderin e Ukip: Beppe është një fyelltar magjik me ide fashiste. Mbi euron, imigrantët dhe ambientin nuk keni asgjë të përbashkët. Më mirë Madame Le Pen.

Nicholas Farrell 

My dear Nigel,
ne të dy jemi të së njëjtës konte, Kent, në juglindje të Britanisë të Madhe ende të madhe (pavarësisht gjithçkaje, mbi të gjitha i mallkuari BE) përtej la Manshit.

Më tepër, që të dy, duke qenë Men of Kent doc, kemi edhe një pasion për birrën dhe për cigaret, i ushqyer – jam i sigurt- nga një filozofi jete e veçantë por e përbashkët: për njerëz si ne, të pish dhe të tymosësh, në ditët e sotme, është një akt revolucionar në emër të lirisë.

Pra, dëgjomë, old trout. Unë i njoh pulat e mia. Banoj në Itali prej ca kohësh. Dhe të them: qëndro larg – të rekomandoj – nga ai fyelltari Hamelin Beppe Grillo. Braktisi menjëherë negociatat e tua me këtë kundravajtës të maskuar nga Gjenova. Të shpjegoj. Nuk flitet shumë, por Grillo është dënuar për vrasje me qëllim në vitet ’80. Ishte në kodër, një natë dimri, në timon të fuoristradës së tij dhe makina kishte përfunduar në një luginë të thellë. Të vdekur të tre pasagjerët, miq të tij: baba, mëma dhe biri. Nuk ka shkuar kurrë në burg. Më keq, akoma, nuk ka krijuar asnjëherë kontakt me bijën tjetër të çiftit, tanimë një grua, që nuk ishte në makinë atë natë – e mbetur jetime. Nigel, old boy, më thuaj ti: në çfarë gjendje është një njeri që bën kështu? (më tepër…)

Rikthimi i neokonservatorëve

Rikthimi i neokonservatorëve

Luca Tolu (theFielder.net)

neoconNë këto javë, në Shtetet e Bashkuara, nën influencën e ndjesive të ngjallura nga lirimi i Ukrainës dhe nga aneksimi rus i Krimesë, u zhvillua një debat i pasur rreth vizionit më të gjerë të politikës së jashtme. Një diskutim i përmbledhshëm përreth pyetjes së shtruar nga Henry Kissinger: “A e dimë ku po shkojmë?”. Në editorialin e vet të gjatë tek Washington Post-i, ish Sekretari i Shtetit ftoi Shtëpinë e Bardhë të mos e përballojë me kokë të ulur ariun rus, duke deklaruar kundërshtinë e vet ndaj hyrjes së Kievit në Aleancën Atlantike.

Të përjetshmit Kissinger i bëri eko pozicioni i shumë-diskutuar i libertarëve i përmbledhshëm rreth pozicioneve të senatorit Ron Paul, që ftoi administratën Obama të kthehej nga ana tjetër, duke ua lënë rusëve drejtimin e një çështjeje që nuk u përket amerikanëve. Në pak fjalë, “të çinteresohesh” apo “të heqësh dorë” nga vlerat morale në ushtrimin e politikës së jashtme. Pra izolacionizëm apo realizëm, dy doktrina rrallëherë në harmoni mes tyre, por që përmbledhin, së bashku, atë që më shumë veçohet nga një konjicion i tretë, edhe ky i brendshëm ndaj Partisë Republikane: ai i neokonservatorizmit. (më tepër…)